Primaria comunei Alexandru Odobescu - Judetul Calarasi


Go to content

Prezentare

Comuna Alexandru Odobescu
C
a incadrare in reteaua de localitati rurale a Judetului Calarasi, comuna Alexandru Odobescu se afla la 28 km de Municipiul Calarasi si la 98 km de Municipiul Bucuresti.
Comuna Alexandru Odobescu este compusa din 3 localitati: satul Nicolae Balcescu - care este si resedinta de comuna si satele Alexandru Odobescu si Galatui. Localitatile au vetrele alaturate, toate fiind dispuse de-a lungul drumului judeaean DJ307A.
Pe teritoriul administrativ al comunei se află balta Berza si lacul Potcoava, de-a lungul acestora, pe malul stang, situandu-se cele trei sate.
Relieful
Relieful este format dintr-o asociere de platouri
si vai, la sud, la limita teritoriului administrativ al comunei si in partea vestica fiind Balta Berza, respectiv Lacul Potcoava, acestea integrandu-se in Campia Mostistei. Sub aspectul regionarii fizico-geografice, relieful face parte din Marea Campie Romana.


Reteaua hidrografica este formata in principal de Balta Berza si Lacul Potcoava, care
delimiteaza zona sudica a comunei si traverseaza comuna de la sud la nord pe latura vestica. Teritoriul comunei Al. Odobescu se incadrează in doua trepte morfologice:
- Terasa a doua a Dun
arii de circa 23 m altitudine medie relativă (fata de lunca);
- C
ampia Baraganului de sud, care domina terasa a doua cu 10-15 m, ofera imaginea completa a unei regiuni de campie.I
n partea de sud terenul este fragmentat de valea Galatui, situata in plina campie a Baraganului. Valea Galatui este un fel de fragmentare a Campiei Romane, prin vai adancite, luand o directie de scurgere, ea se înconvoaie treptat, de la nord - vest la sud -est.
Clima
Climatul in această zona este temperat continental. Circulatia atmosferica are la baza masele de aer care circula pe deasupra zonei sudice a tarii noastre: umede si uscate. Anotimpul cel mai calduros este vara unde temperatura se ridică la peste 25 de grade, plantele avand destula caldură sa crească si sa se coaca, deseori termometru se ridica la peste 40 de grade la umbra. In lunile de iarnă avem si zile cu temperaturi pozitive, insa sunt zile sau saptamani intregi cand termometrul nu se ridica peste 0 grade.

Temperatura
Valorile medii anuale ale temperaturii aerului pe teritoriul comunei sunt cuprinse între 10 și 11 grade Celsius. In timpul anului, temperatura aerului este intr-o continua evolutie, de la valori medii negative in intervalul decembrie - februarie, la valori pozitive in intervalul martie - noiembrie.

Luna cea mai rece este ianuarie, c
and valoarea medie a temperaturii coboara sub- 3 C pe tot campul si variază între 0 și - 1 C, ca urmare a rolului apei de moderator al climei. De la an la an insa, au fost luni de iarna (ianuarie sau februarie) deosebit de reci, când mercurul termometrelor a coborat sub -28 C, ca in iernile 1938, 1941, 1942, 1950, 1954, 1956, 1969, etc. Acest lucru este determinat de stationarea pe teritoriul Baraganului a maselor de aer rece stratificat, in care se dezvolta inversiunile de temperatura, amplificate de prezenta stratului de zapada. Valoarea minimă absolută a fost de - 30 C la 8.01.1938.

Luna cea mai c
alda este iulie, in care valorile medii variaza in jur de 23 C, cu toate acestea, valorile extreme, maxime absolute s-au inregistrat pe suprafata campului, depasind 40 C, aceasta fiind tot o consecinta a influentei uscatului asupra mersului temperaturii. Ca urmare, se dezvolta curenti puternici de convectie care inalta plafonul de condensare si măresc gradul de uscaciune. Toate valorile maxime absolute inregistrate până acum au depașit 40 C. Toată aceasta gama a valorilor temperaturii aerului, expresia trasaturilor climatice generale atat de variabile in timp si spatiu, prezinta un deosebit interes nu numai pentru agricultura dar si pentru construcții, drumuri, poduri .

Back to content | Back to main menu