Prezentare

Cincadrare in reteaua de localitati rurale a Judetului Calarasi, comuna Alexandru Odobescu se afla la 28 km deMunicipiul Calarassi la 98 km de Municipiul Bucuresti.
Comuna Alexandru Odobescu este compusa din 3 localitati: satul Nicolae Balcescu – care este si resedinta de comuna si satele Alexandru Odobescu si Galatui. Localitatile au vetrele alaturate, toate fiind dispuse de-a lungul drumului judeaean DJ307A.

Pe teritoriul administrativ al comunei se aflã balta Berza si lacul Potcoava, de-a lungul acestora, pe malul stang, situandu-se cele trei sate.

Relieful
Relieful este format dintr-o asociere de platouri 
si vai, la sud, la limita teritoriului administrativ al comunei sin partea vestica fiind Balta Berza, respectiv Lacul Potcoava, acestea integrandu-se in Campia Mostistei. Sub aspectul regionarii fizico-geografice, relieful face parte din Marea Campie Romana.

Reteaua hidrograficeste formata in principal de Balta Berza si Lacul Potcoava, care
delimiteaza zona sudica a comunei si traverseaza comuna de la sud la nord pe latura vesticaTeritoriul comunei Al. Odobescu se incadreazã in doua trepte morfologice:
– Terasa a doua a Dun
arii de circa 23 m altitudine medie relativã (fata de lunca);
– C
ampia Baraganului de sud, care domina terasa a doua cu 10-15 m, ofera imaginea completa a unei regiuni de campie.

In partea de sud terenul este fragmentat de valea Galatui, situata in plina campie a Baraganului. Valea Galatui este un fel de fragmentare a Campiei Romane, prin vai adancite, luand o directie de scurgere, ea se înconvoaie treptat, de la nord – vest la sud -est.

Clima
Climatul in aceastã zona este temperat continental. Circulatia atmosferica are la baza masele de aer care circula pe deasupra zonei sudice a tarii noastre: umede si uscate. Anotimpul cel mai calduros este vara unde temperatura se ridicã la peste 25 de grade, plantele avand destula caldurã sa creascã si sa se coaca, deseori termometru se ridica la peste 40 de grade la umbra.In lunile de iarnã avem si zile cu temperaturi pozitive, insa sunt zile sau saptamani intregi cand termometrul nu se ridicapeste 0 grade.

Temperatura
Valorile medii anuale ale temperaturii aerului pe teritoriul comunei sunt cuprinse între 10 ºi 11 grade Celsius. In timpul anului, temperatura aerului este intr-o continua evolutie, de la valori medii negative in intervalul decembrie – februarie, la valori pozitive in intervalul martie – noiembrie.

Luna cea mai rece este ianuarie, cand valoarea medie a temperaturii coboara sub- 3 C pe tot campul si variazã între 0 ºi – 1 C, ca urmare a rolului apei de moderator al climei. De la an la an insa, au fost luni de iarna (ianuarie sau februarie) deosebit de reci, când mercurul termometrelor a coborat sub -28 C, ca in iernile 1938, 1941, 1942, 1950, 1954, 1956, 1969, etc. Acest lucru este determinat de stationarea pe teritoriul Baraganului a maselor de aer rece stratificat, in care se dezvoltainversiunile de temperatura, amplificate de prezenta stratului de zapada. Valoarea minimã absolutã a fost de – 30 C la 8.01.1938. 

Luna cea mai c
alda este iulie, in care valorile medii variaza in jur de 23 C, cu toate acestea, valorile extreme, maxime absolute s-au inregistrat pe suprafata campului, depasind 40 C, aceasta fiind tot o consecinta a influentei uscatului asupra mersului temperaturii. Ca urmare, se dezvolta curenti puternici de convectie care inalta plafonul de condensare si mãresc gradul de uscaciune. Toate valorile maxime absolute inregistrate pânã acum au depaºit 40 C. Toatã aceasta gama a valorilor temperaturii aerului, expresia trasaturilor climatice generale atat de variabile in timp si spatiu, prezinta un deosebit interes nu numai pentru agricultura dar si pentru construcþii, drumuri, poduri .

Comments are closed.